úterý 2. prosince 2014

London tips



Dnes tu mám pro vás pár tipů, jak se do Londýna dostat, kde zajistit ubytování, kam se zajít podívat apod. V Londýně je určitě mnohem více míst, co stojí za zhlédnutí, ale já na to bohužel neměla tolik času. A byla bych ráda, kdyby jste mi třeba napsali i vy nějaké tipy pro příště.




  
FLIGHT

Do Londýna léta docela dost nízkonákladových společností a my si vybrali jednu z nich jménem Wizzair. Letěli jsme z Brna na London Luton a cena letenky nás vyšla na 680 Kč tam i zpět.
S nízkonákladovkou jsem letěla poprvé, takže i mě při kupování letenek zarazilo, že v nich není zahrnut kufr, takže na to bych vás některé chtěla upozornit. Do letadla, na palubu si můžete vzít kabelku, batoh nebo mini kufr, musíte se vlézt do mír uvedených na stránkách. Dale je menší kabinové zavazadlo a větší podpalubní zavazadlo. My jsme si vzali na půl velké podpalubní zavazadlo (max. do 32 kg), které nás stálo 1 200 Kč.





TRANSPORT

Cestování po Londýně není zrovna levná záležitost a jednorázová jízdenka vás tedy přijde na takových asi 5 liber, nebo si můžete zakoupit celodenní jízdenku za 9 liber (ceny zaokrouhluji). Existují i výhody s kartou Oyester card, kterou si tam můžete zakoupit v každém stánku. 
My jsme si vybrali jinou variantu a to dopravu autem. Auto si můžete zapůjčit přímo na letišti (doporučovala bych ho raději zarezervovat přes internet už předem), kde se půjčovna nachází. Pohybují se od nejnižších cenových relací až po nejvyšší. My jsme za něj zaplatily 2 500 Kč. Ale i u tohoto je nevýhoda a to pokud se chcete pohybovat v centru je tam většinou všude placené parkoviště. Neplacené najdete až několik kilometrů za centrem Londýna (takže nám nezbylo nic jiného než metro).





ACCOMMODATION

Ubytování se pohybuje opět v mnoha cenových relací, také záleží podle oblasti a jestli natrefíte třeba na nějakou akci nebo slevu. Náš hotel se nacházel v oblasti letiště Heathrow (západní okraj Londýna) a na osobu stál 2 000 Kč. Hotel jsme také rezervovali dříve a narazily jsme i na dobrou slevu. 
Samozřejmě, že najdete levné ubytování i blíže centru, stačí pohledat - Booking.com 



SHOPPING

Nejpopulárnější nákupní ulice Londýna - Oxford street, která se táhne několik kilometrů a najdete zde opravdu skoro vše, ale taky miliony lidí. Stojí rozhodně za navštívení, ale osobně bych si pro příště už vybrala jiné nákupní místo. Dále obchoďáky, jako Harrods, Westfield, Selfridges (desingerské značky). A pro milovníky značky Nike - Nike Town. 







SIGHTS


Klasika typu Big Ben, London Eye, Buckingham Palace, Tower Bridge je povinnost. Dál určitě i Trafalgar Square a Picadilly Circus. Samozřejmě, že je v Londýně mnohem více památek, které můžete shlédnout třeba z tour busu, kterých tam je spousta na každém rohu. Nebo si můžete zaplatit plavbu lodí, taky určitě zážitek. A jestli se tam chystáte v podzimních a zimních měsících, tak u Natural History Musea se nachází ledové kluziště, které především večer vypadá kouzelně. 





FOOD

Jídlo v Londýně není zrovna nejlevnější. My jsme snídani měli na hotelu a hodně jídla jsme nakupovali v Marks Spencer, který je tam na každém rohu. Pokud se budete pohybovat v oblasti Oxford Street můžu doporučit italskou restauraci Stef's Italian, kde dělají úžasné špagety! ♥ A pokud máte rádi lentilky a nebo byl váš dětský sen navštívit M and M'S World, tak ten se nachází kousek od Picadilly Circus. 




Snad někomu tenhle článek alespoň trochu pomůže. 

2 komentáře:

  1. Zrovna M&S je jeden z těch dražších supermarketů :D. Doporučuji Waitrose a Sainsbury's :).
    Cestování s Oyster card j nejvýhodnější, pokud zůstáváte víc než dva dny - stojí pět liber, ale jízdenky jsou potom jen za cca 1.5 libry a když budete odjíždět, tak můžete kartu vrátit a proplatí vám těch pět liber a všechno, co vám na ní zůstalo :).

    http://tpatc.blog.cz/

    OdpovědětVymazat